Eksteroog (likdoorn): oorzaak, symptomen en behandeling

Bij een likdoorn (ook vaak eksteroog genoemd) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel. De oorzaak is vaak verkeerd of te nauw schoeisel en de likdoorn treedt op waar extra wrijving plaats vindt.

eksteroog

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat door constante druk en wrijving. Vrijwel altijd is de oorzaak slecht of knellend schoeisel. Te hoge hakken dragen kan ook een oorzaak zijn. Door de constante druk op de voorvoet is de kans op likdoorns groter. Kies daarom altijd voor schoenen die voldoende breed zijn, een stevige hiel hebben, aan de bal van de voet niet te buigzaam zijn en zeker niet doorbuigen in het midden. Zo kun je een likdoorn voorkomen.

Ligt de oorzaak toch niet bij de schoenen? Dan kan een een afwijkende  stand van de voeten of tenen ook een oorzaak zijn voor likdoorns. 

Behandeling? Je podoloog weet er wel raad mee!

Likdoorns laat je best verwijderen door een podoloog of medische pedicure. Eerst gaat men de overtollige eelt verwijderen en als volgt gaat men de eeltpit/eksteroog uitsnijden/uitfrezen. 

 

Als een bolle nagel de oorzaak van je likdoorn is, zal je podoloog een nagelbeugel (orthonyxie) maken. Om het teveel aan druk op te vangen kunnen een silicone-orthese (orthoplastie) of podologische zolen een mogelijke oplossing zijn. 

Wilt u meer weten over likdoorns? Of wilt u een likdoorn laten behandelen? Neem dan zeker contact op via het onderstaand nummer met podoloog Anke

 

Blijft die ene likdoorn toch steeds terugkeren? Dan is een podologisch onderzoek zeker aangewezen om  de biomechanische oorzaak hiervan uit te zoeken.

 

Stel uw vraag