Hoe kies ik een goede wandelschoen?

Een goede wandelschoen kopen? Maar waar moet ik opletten? In deze blogpost vertel ik je enkele handige tips die je kan meenemen naar de winkel! In de eerste plaats moet je erop letten naar welke winkel je gaat. Ga je regelmatig wandelen of zelfs intensief, bespaar dan zeker niet op de kosten voor je wandelschoen maar ga langs bij een speciaalzaak.

Het aanbod aan goede schoenen is groot maar advies van een specialist zal de ideale schoen aan jouw voeten komen.

wandelschoenen wandelen

Welke maat is de juiste?

Je kan niet standaard uitgaan van de schoenmaat die je al jaren hebt in de gewone schoenen. Houd bij wandelschoenen zeker rekening met een extra toegift van 1 à 1,5 cm aan het uiteinde van je tenen en de voorkant van de schoen.

 

Is dit niet altijd voelbaar door de verstevigd neus van de schoen? Maak de veters dan even los en probeer je voet volledig naar voor te schuiven. Als je dan aan de achterkant van de schoen en je hiel een wijsvinger past, is het goed!

 

Indien dit toch niet goed lukt, kan je ook nog de inlegzool van de schoen eruit halen. Plaats hier je voet op en buig lichtjes door de knieën, zo kan je ook zien of er nog voldoende ruimte over is vooraan aan de tenen.

 

Hiermee voorkom je dat je voet niet tegen neus gaat aanduwen wanneer je aan het afdalen bent.

Optimale pasvorm

Niet alleen de lengte maar de hele pasvorm is van belang! Enkele tips om een paar goed passende schoenen te kiezen:

  • Wanneer de schoen is dicht gesnoerd moet je de tenen vooraan goed kunnen bewegen maar niet helemaal naar je toe kunnen trekken.
  • De wandelschoen moet de voet goed omsluiten maar deze mag de voet niet gaan afknellen.
  • De contrefort (of de hielkap) moet de hiel goed omsluiten en niet indrukbaar zijn. Testen of de contrefort goed omsluit kan getest worden door middel van de schoen niet dicht te doen en te stappen. Indien de schoen aan de hiel blijft ‘hangen’ omsluit de hielkap die hiel voldoende.

Waar let ik nog meer op?

Als je bovenstaande tips volgt zal je al een heel eind komen, hier nog enkele extra factoren waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop van je wandelschoenen:

 

Welke categorie kies ik? Er bestaan namelijk 4 verschillende categorieën.

  • A-low is een normale wandelschoen voor citytrips of voor kortere wandelingen op vlak terrein of door het bos. De schoen heeft een lage schacht en een flexibele zool.
  • A-mid is een relatief lichte trekkingschoen die halfhoge schaft heeft en een stevigere zool. Deze dient voor dagtochten op goed begaanbare paden of heuvelachtig gebied.
  • B en C is een zware bergschoen met een hoge schacht die een goede ondersteuning geeft voor de enkel. De schoen heeft een stijve zool met veel grip. Deze schoen dient voor meerdaagse trektochten op bergachtige terrein.
  • D zijn alpinisme schoenen met een nog hogere schacht waarop stijgijzers kunnen gemonteerd worden.

Wat is de ondergrond van mijn wandelingen? Indien je vaak in de bergen gaat wandelen is een hoge schoen te adviseren aangezien de ondergrond vaak oneffen is.

 

Welk materiaal heb ik nodig? (leder, Goretex of synthetisch) Leer heeft de eigenschap zeer ademend te zijn, maar is vaak niet volledig waterdicht. Terwijl Gore-tex als belangrijkste eigenschap heeft om geen water door te laten.

 

Juiste wandelsokken, eventueel anti-blaar sokken

Enkele goedgekeurde merken

The North FaceMeindlSalomon, Lowa, Hanwag, Merrell, Mammut, …

 

 

Stel uw vraag